Aktualności
Treść
W czwartek (10 maja), w tymbarskiej bibliotece, odbyło się pierwsze z cyklu spotkań dla seniorów z Gminy Tymbark. „Co jeść, by być zdrowym i dobrze wyglądać”? to nie tylko pytanie bardzo aktualne w obecnych czasach, ale też temat wykładu Emilii Wacławik, dietetyczki klinicznej.
Organizatorami warsztatów są: Ośrodek Pomocy Społecznej i Biblioteka w Tymbarku. Cykl spotkań poświęconych zdrowiu odbywa się pod honorowym patronatem Wójta Pawła Ptaszka.
Obecny styl życia, pośpiech i różnorodność produktów spożywczych na półkach sklepowych, sprzyja sięganiu po przetworzoną żywność, warto się jednak zastanowić nad ich wartościami odżywczymi dla naszego organizmu. Wiele zaburzeń i chorób wieku dojrzałego jest rezultatem wadliwego, niedobranego lub nadmiernego żywienia. Tylko urozmaicone pożywienie dostarcza wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich dla organizmu ilościach. Do planowania jadłospisu warto wybrać produkty niskokaloryczne, bogate w błonnik oraz witaminy i składniki mineralne. Należy ograniczyć spożywanie soli, a całkowicie wyeliminować cukier, który i tak znajduje się w wielu produktach. Istotne jest też nawadnianie organizmu wodą mineralną, bogatą w minerały. Zaleca się, by unikać produktów zawierających kwasy nasycone na rzecz kwasów nienasyconych, które występują w olejach roślinnych i rybach. W codziennej diecie powinno się przygotować racje pokarmowe zgodnie z piramidą żywienia.
W dalszej części omówiono najczęściej popełniane błędy żywieniowe, zaprezentowano jak urozmaicić jadłospis i co wybierać zamiast wysokoprzetworzonej żywności. W ostatnim punkcie spotkania znalazły się również porady żywieniowe dla osób borykających się z problemem cukrzycy. Wspólne spotkanie maiło luźny charakter, w trakcie można było zadawać pytania, dzielić się własnymi uwagami i spostrzeżeniami.
Ewa Skrzekut
Biblioteka Publiczna